Tedere passie

Over 2 dagen is het volle maan en dat merk ik nu al aan mijn emoties. Ik voel me onzeker over mijn gevoelens. Wat als hij nu net niet degene is die mij gelukkig gaat maken. Ondanks de klik en dat ik me geborgen en beschermd voel in zijn armen, mis ik iets: de passie, het ondeugende. Is geborgenheid wel voldoende voor op de lange termijn? Of misschien moeten we elkaar even wat ruimte geven. Ruimte om even weer te weten wat we belangrijk vinden en wat ons in elkaar aanspreekt.

Begin dit jaar zei een goede vriend dat ik nooit alles wat ik zocht in een persoon zou vinden. Krijgt hij nog gelijk ook. Maar waarom kan dat niet: zowel geborgenheid als dat ondeugende!? En mezelf kennende, heeft het me toch wel even bezig gehouden waarom ik alle geneugten niet in één fantastische man kan vinden.

Als persoon willen we ons in een relatie veilig voelen, beschermd en geborgen. Je veilig voelen betekent de ander vertrouwen, op hem of haar kunnen bouwen. Maar de mens heeft ook een sterke drang voor avontuur, het onbekende, het mysterieuze, het ondeugende. In dit rijtje past dan geen vertrouwen! Wel zelf ontdekken en onderzoeken. Veiligheid en avontuur gaan dus niet samen. Het zijn elkaars tegenpolen. En toch willen we een gepassioneerde relatie met alles erop en er aan: dat hij mijn best friend is, mijn vertrouweling, mijn ondeugende lover. I want comfort, I want the edge. Alles in 1 persoon. Die persoon moet daar ergens op de wereld toch wel zijn? Of moet ik gewoon open staan voor de mysterie die pal naast me is? Ik weet het nog zo net niet. Want de ingrediënten voor een gepassioneerde relatie zijn focus, aanwezig zijn maar bovenal verbeelding. Ingrediënten die je makkelijk kunt verkrijgen. En wat als sex niet iets is wat je doet. Maar meer een plaats waar je naar toe gaat. Een ruimte die je betreedt in jezelf en met een ander. Een plek waar je je uiteindelijk aan jezelf over geeft, en je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor wat dan ook, waar je ondeugend kunt zijn of waar je spiritueel samen één wordt. Een plaats waar je jezelf kunt uitdrukken. Het is een taal en geen gedrag. En is taal niet het allerbelangrijkste in een relatie!? Dus is er nog hoop voor mij!

En zo verloopt de intensiteit van passie net als de maan met zijn tussentijdse eclipsen. En leren we telkens weer om te gaan met die emoties, en vooral hoe die te uiten binnen een relatie.

As Proust says: “mystery is not about travelling to new places, but it’s about looking with new eyes.”

Comments are welcome!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.