Sugar challenge

In deze tijd van haastig leven en druk zijn met onder andere social media maken we het nog een tikkeltje erger door ook ongezonde voeding naar binnen te werken. We nemen niet eens meer de tijd om rustig genietend het eten voor te bereiden en naar binnen te werken. We eten achter ons pc, op de bank, lopend op straat. Dan is het toch niet zo gek dat we ons futloos voelen, chronisch vermoeid zijn, depressief, allergisch en steeds dikker worden. En dat geldt ook voor jou!

Een van de meest genieperige sluipers is de hoeveelheid suiker in ons eten. Onze enorme hoge consumptie aan suiker en snelle koolhydraten maakt dat ons lijf overloopt van reserve suikers. Veel van de energie die we naar binnen werken wordt opgeslagen als vet. Dit verstoort enorm de balans in ons lichaam. Overtollig vet zuigt bovendien goede voedingsstoffen op, verhoogt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Suiker, zout in ons eten niet nodig. De smaak van de natuur is goed genoeg.

Ook ik heb me jaren schuldig gemaakt aan de hoeveelheid suiker in mijn thee. Gelukkig was dat het enige wat ik aan suiker nam. Ik ben toch meer een zuurpruim dan een suikertante. Maar mijn voormalige vent vond dat het toch wat minder moest, want het was slecht voor mijn luchtwegen. Hij bracht mij elke ochtend en avond mijn thee (lief is hij wel), dus kon hij ook langzaam de hoeveelheid suiker erin verminderen. Of dat te wijten was aan zijn ADD vergeetachtigheid weet ik niet, het heeft in ieder geval wel geholpen. Ik was wel binnen een kort jaar van de suiker af. En nu sinds een paar maanden drink ik zelf koffie zonder suiker met als boosdoeners mijn collega’s. Nou, dat is voor mij echt een overwinning als je weet dat ik niet van koffie hou. En het voelt alsof ik niet anders gewend ben.

Neem dus de beslissing om lief voor je lijf te zijn door gezonde voeding en actief te blijven. Spieren verbranden vet, dus hoe meer spieren je hebt hoe meer calorieën je verbrandt. Zorg dus dat je een paar keer per week een half uurtje actief bent, beweegt. En om je wat ideeën te geven om forever young te blijven: olijfolie en avocado’s zorgen voor minder rimpels en geven je die jonge uitstraling. Kijk maar naar mij! Of wat dacht je van vette vis voor gezonde gewrichten en anti-veroudering, met dank aan mijn moeder die me volpropte met levertraan. Bosbessen, cranberries en granaatappels voor een heldere geest en uien voor minder ontstekingen. Ook wortelen, spinazie, boerenkool, aardbeien, frambozen en broccoli hebben een gezond effect op je lijf. En vergeet de rode wijn niet om iets langer te leven. Ga dus in de supermarkt op ontdekkingstocht naar je nieuwe leefstijl. Neem je tijd, varieer en experimenteer. Zo maak je het leuk en spannend voor jezelf. Het leven heeft al smaak genoeg!