Heerlijke Pubers

De periode waarin onze pubers nu opgroeien is toch echt heel anders dan in de tijd toen ik hun leeftijd had. Vroeger (klinkt oud hé) mocht ik thuis niet eens Surinaams praten. Het was geen taal. Dus thuis sprak je Nederlands. Hindi en Javaans ook geen taal. Terwijl de volwassenen in de familie dat onderling gewoon spraken. Bollywood movies moest iemand altijd vertalen. Echt krom, achteraf bekeken. Scheldwoorden, oei not done! Je kreeg direct een draai om je oren. En Surinamers be like kennen zeker die pollepel of die slipper waar je het meekreeg. Het werd in die tijd gezien als respectloos en zeker naar je ouders toe. Mijn dochter praat alleen maar Engels, doet alles in het Engels en de Engelse scheldwoorden vliegen je om de oren. Had ze laatst thuis een sleepover party met paar vrienden (3 meiden, 2 jongens). Kende ik in mijn tijd ook niet. Mom mocht er niet bij zijn. Dus zocht ik maar mijn toevlucht op zolder. Paar keer op het punt gestaan in te grijpen, want het ging er woordelijk echt grof aan toe (natuurlijk volledig in het Engels). Mijn oren suisden, maar ik heb me toch ingehouden. Dacht bij mezelf “laat gaan, is gewoon pubertaal”. En dat was het ook bleek ’s ochtends. De woonkamer was een ravage maar ja ook dit is normaal voor de hedendaagse pubers. Verrassend was wel dat ze alles ook netjes hebben opgeruimd en zelfs die zondag tot 6 uur ’s avonds bleven hangen. En het was nog gezellig ook. Volwassenen zouden zeggen wat een ongeregeld zootje en geen respect meegekregen, maar ik zie het anders. En zoals iemand laatst tegen mij zei het hangt ervan af vanuit welk venster je het bekijkt.

Gelukkig vindt Naomi mij ook wel de coolste mom (ook al kan ze me af en toe schieten omdat ze haar haar niet in scene look mag knippen of blauw verven). En voor jullie die niet weten wat scene hair is: you’re getting old. Dat ik de coolste ben hoor ik wel vaker, maar ja ik kan het met kinderen ook altijd wel goed vinden. Komt waarschijnlijk door mijn leraar achtergrond. Op een of andere manier blijk ik die aantrekkingskracht op kinderen te hebben; maakt niet uit hoe jong ze zijn. Als juf werd ik in mijn privé tijd ook altijd gestalkt door de leerlingen. Zal wel aan mijn charmes liggen. Net zoals mijn neefje van 16 die mij de allerliefste tante vindt sinds we samen op vakantie gingen. De pret begon al op de airport. Naar aanleiding van een opmerking van hem over het geen gebruik maken van het vliegtuig toilet, zei ik dat kleine kamers wel heel spannend kunnen zijn. Nou toen had ik het gedaan. Je kunt die gasten ook zo heerlijk voeren. Of als hij me appt en vraagt wat ik aan het doen ben. En of ik wel dingen boven de 18 doe! Snotaap. Hij wil nu wel altijd met z’n liefste tante op vakantie. Dat mag zeker knul, want een lol hebben we geheid! En zoals je zelf zegt: we zijn een party mix. Woordspelingen zijn jullie ook heel goed in, want ik ben nog steeds niet bijgekomen van die cock-tails die ik zo heerlijk vind!

Of Naomi die out of the blue aan een ieder vertelt dat ik 3 vriendjes heb. Wow. Als single mom is toch wel handig om dat zelf ook te weten. Haar verklaring is heel simpel: 3 phones dus 3 vriendjes; voor elk mobiel 1. Oh gelukkig als dat het criterium is. Dan valt het best mee. Zijn er 2 werktelefoons dus heb ik eigenlijk privé maar 1. Hmm, nou weet niet of dat mij wel bevalt. Die gedachte vind ik toch misschien iets te beperkend weer. Degene die mij kennen weten dat ik niet van beperkingen hou. Open spaces that will do. Dus ik ga wel voor de 3 vriendjes. Thanks kiddo. Wat heb ik toch van die inspirerende fantasievolle pubers. Moet dan nog wel elk vriendje een naam geven. En dan hebben we Gylian. Geen puber meer, maar ook hij kon er wat van op die leeftijd. Net voor zijn 18e had ik het met hem over veilig vrijen en het kopen van een pak condooms. Hij ging bijna van zijn stokje toen ons neefje van 14 zei “die krijg je wel van mij hoor. Ik gebruik ze toch niet”. WTF! Die gebruikte ze namelijk lekker als waterballonen want die kreeg je niet kapot. Zijn ze tenminste getest!

Je mag zeggen wat je wilt, maar de pubers van tegenwoordig vind ik veel leuker en gezelliger. Ik geniet elke dag van ze en ze geven me stof tot nadenken, overdenken en het levert je ook nog heerlijke lachsalvo’s op. Het leven is al serieus genoeg.

1 reactie

Comments are welcome!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.